Aromatyczne zioła w gastronomii

Aromatyczne zioła w gastronomii

  • Post author:
  • Post category:Kuchnia

Jeżeli masz dość kupowania ziół po cenach konsumenckich, ale brakuje Ci kontaktów, żeby móc swobodnie kupować świeże zioła aromatyczne spróbuj załatwić tę sprawę przez firmę zajmującą się zaopatrzeniem gastronomicznym dla branży restauracyjnej i hotelarskiej. Na pewno uda Ci się kupić zioła, które Cię interesują, za dobrą cenę i z dostawą we skazanym przez Ciebie czasie. Jest to szybki sposób na zaoszczędzenie czasu i miejsca.

Popularne zioła, a oszczędność czasu i środków

popularne zioła aromatyczneJeżeli chcielibyśmy hodować własne zioła aromatyczne: rumianek, lawendę, melisę cytrynową, miętę, rozmaryn lub tymianek musielibyśmy wygospodarować kawałek przestrzeni. Dodatkowo, chociaż powyższe rośliny nie wymagają specjalnych umiejętności sadowniczych, musimy mniej więcej orientować się w tym, co poszczególne zioła lubią, a czego nie lubią. Kupowanie doniczek z dojrzałymi roślinami jest rozwiązaniem dobrym, ale czasochłonnym, ponieważ musimy wyruszyć po ich zakup oraz, w dłuższej perspektywie, kosztownym, ponieważ tego typu rośliny, w kanale dyskontowym, kupimy po cenach detalicznych. Warto zastanowić się nad nawiązaniem współpracy z firmą świadczącą usługi zaopatrzenia gastronomicznego, wówczas świeże rośliny będziemy mieli na bieżąco w naszym lokalu, albo z nawiązaniem bezpośredniej współpracy z firmą zajmującą się produkcją świeżych ziół aromatycznych. Popularne zioła aromatyczne, w wersji suszonej dostępne są w niemal każdym sklepie, w wersji świeżej, w niektórych dyskontach, jarzyniakach i sieciach supermarketów. Istnieją tego typu zioła aromatyczne, których uprawa jest bardzo trudna i czasochłonna. Z oczywistych względów, właściciel restauracji nie będzie dysponował czasem, ani zapleczem o charakterze magazynowo uprawnym do produkcji ziół. Pewna koncepcja wywodząca się z nauki o zarządzaniu głosi, że tam, gdzie możemy optymalizować koszta przy jednoczesnym oszczędzaniu czasu tam musimy tak zrobić. Spotkałem się co prawda z restauracjami, gdzie na głównej sali rosną aromatyczne zioła. Kelner, po podaniu posiłku zbierał garść takich ziół i doprawiał nimi nasz talerz. Jest to rozwiązanie kapitalne pod względem estetyki, estetyki smaku, ale do wdrożenia na określonym etapie rozwoju firmy.

Nie ulega żadnym wątpliwościom, że popularne zioła aromatyczne są niezbędne w każdej kuchni, zwłaszcza w biznesie opartym na gastronomii. Oczywiście, nie zawsze musi być to dodatek kuchenny. Jak udowadniałem powyżej, idealnie sprawdza się to między innymi jako ozdoba, kwietnik zapachowy, roztaczający przyjemny i rozbudzający apetyt zapach na cały lokal.