Czym charakteryzuje się wiadro fermentacyjne

Czym charakteryzuje się wiadro fermentacyjne

Każdy, kto chociaż raz w życiu zainteresował się tworzeniem własnych wyrobów winiarskich, zapewne wie czym są pojemniki fermentacyjne. Fermentacja jest procesem chemicznym, w którym zachodzi reakcja zamiany cukru w alkohol. Aby stworzyć wino potrzebne są drożdże i cukier. Do tego dodaje się owoce, ryż lub rodzynki w zależności od tego, jaki smak chcemy osiągnąć. Zanim pojawi się w napoju alkohol, należy stworzyć drożdżom odpowiednie warunki do pracy, a takie warunki mogą być w wiadrze fermentacyjnym.

Jak wygląda wiadro fermentacyjne?

stabilne wiadro fermentacyjneWiadro fermentacyjne jest wysokim pojemnikiem w kolorze białym lub przezroczystym. Do tego wiadra wsypujemy kolejno owoce, które są albo wyciśnięte albo zmiksowane albo drobno posiekane. Dzięki temu wypuszczą sok. Zasypujemy je cukrem na całą noc, ażeby owoce wypuściły we wiadrze sok. Najlepiej, aby wiadro było zapełnione do połowy, ale to też zależy od gustu smakowego oraz tego, jaką ilość chcemy osiągnąć. Przeciętne wiadro trzydziestolitrowe nadaje się na nawet dwadzieścia pięć litrów gotowego wina. Szczególnie, jeśli chcemy robić wermut oparty tylko na ryżu, rodzynkach i ziołach prowansalskich. Równie dobrze można tutaj robić wina z zielonej herbaty, hibiskusa lub pędów sosnowych czy akacji. Wiadro fermentacyjne służy do tego, ażeby drożdże się w nim przerobiły. Wino zwane w początkowej fazie moszczem pozostaje w pojemniku przez około trzy tygodnie. Potem jest zlewane. Aby ułatwić zlewanie, stabilne wiadro fermentacyjne w swojej dolnej części posiada kolisty otwór, do którego mocowany jest załączony do zestawu kranik. Kranik ma z dwóch stron uszczelki. Dlatego też najpierw trzeba go zamontować do wiadra. Górna część wiadra to dekielek. I w nim również znajduje się otwór, ale na rurkę fermentacyjną. Rurka ta będzie służyła odprowadzaniu powietrza wydalanego przez wino w wyniku reakcji chemicznych. Pojemnik fermentacyjny ma z dwóch stron uchwyty, dzięki czemu łatwo go przenosić. Nie posiada rączki, jak zwykłe wiadro, ponieważ byłoby to za duże obciążenie. Jest zbudowany z nietoksycznego plastiku.

Nie są drogie takie akcesoria, a mogą przydać się każdej osobie, która pragnie posiadać własne wyroby winiarskie. Wiadro służy do mieszania, fermentowania, zasypywania owoców cukrem. Warto pamiętać o tym, że po każdym mieszaniu wina nie można zapominać o szczelnym zamknięciu dekielkiem. W przeciwnym razie powietrze, które po jakimś czasie będzie przedostawać się do pojemnika i może przyczynić się nie do powstania wina, ale do octu winnego.