Doskonały smak potraw dzięki bułgarskiej mieszance przypraw

Doskonały smak potraw dzięki bułgarskiej mieszance przypraw

Doskonałym sposobem na to, by wzbogacić swoje menu w zdrowe i wartościowe produkty, jest stosowanie przypraw, które wykazują zdrowotne właściwości. Mieszanka cząbru, natki pietruszki, czosnku jest bardzo popularna w kuchni bułgarskiej, jednak z powodzeniem może być stosowana także w polskich domach. Pasuje na do wielu potraw, skutecznie zastępuje sól, może być dodatkiem do mięs, ziemniaków, jajecznicy, kanapek oraz zup. Można ją dodawać do sałatek oraz kiełbas.

Smaczne dania dzięki czubrycy zielonej

bułgarska czubryca zielonaDzięki czubrycy zielonej każda potrawa zyska wyrazisty smak i wyjątkowy aromat. Dobra bułgarska czubryca zielona powinna posiadać wyłącznie naturalny skład, dzięki czemu charakteryzuje się ona nie tylko wyjątkowymi walorami smakowymi, ale także jest zdrowa i bezpieczna w codziennym stosowaniu. Przyprawa ta znana jest w kuchni bułgarskiej, jej głównym składnikiem jest cząber górski. Bogaty jest w witaminy, flawonoidy, garbniki i kwasy organiczne. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także przeciwwirusowe. Pozytywnie wpływa na trawienie, wspiera pracę układu pokarmowego. Jest zatem nieocenionym dodatkiem do tłustych i ciężkostrawnych potraw, a także dań, w których znajdują się rośliny strączkowe. Wspiera pracę wątroby, stymuluje produkcję żółci, chroni ten ważny organ i poprawia jego funkcjonowanie. Ma działanie rozkurczowe i wiatropędne, wspomaga pracę jelit, jest bardzo pomocna w przypadku osób, których problemem są zaparcia. Zawiera liczne olejki eteryczne, dzięki czemu charakteryzuje się korzennym smakiem. Wykazuje właściwości lecznicze, jest bardzo uniwersalna, a dodatek cennych składników sprawia, że warto sięgać po nią jak najczęściej. Działa odkażająco, hamuje rozwój bakterii, likwiduje dolegliwości żołądkowe, a także wspomaga leczenie bólu gardła, a także zapalenie pęcherza moczowego. Czubryca zielona świetnie komponuje się z mięsem drobiowym, może być dodawana do kurczaka i indyka.

Idealnie sprawdza się jako mięsna marynata, a także dodatek do sosów na bazie majonezu. Przyprawa, która pochodzi z Bułgarii charakteryzuje się doskonałym smakiem, zawiera prozdrowotnie działające składniki., które odpowiadają za jej specyficzny aromat. Czosnek, tymianek, papryka, kurkuma to doskonałe dodatki to cenione przyprawy. Warto dodawać ją do potraw ciężkostrawnych, gdyż wspomaga trawienie i likwiduje dolegliwości, które dotyczą układu pokarmowego. Zielona czubryca jest doskonała dla osób, które cenią naturalne produkty, którym zależy na spożywaniu wysokich jakościowo dań, które wykazują właściwości odżywcze i zdrowotne.