Impreza z mięsnym menu

Impreza z mięsnym menu

  • Post author:
  • Post category:Kuchnia

Imprezy rodzinne, jubileusze, różne uroczystości…..tego nie da się pominąć w codziennym życiu. Możemy próbować unikać ich, ale i tak prędzej czy później nas to dopadnie. Każdy bowiem musi –  nie raz w swoim życiu –  wcielić w rolę organizatora, dobrego gospodarza rodzinnej nasiadówki czy prawdziwie tanecznej zabawy. Priorytetem staje się wówczas menu. Co serwować, jak podawać, gdzie zamówić i jak dużo?

A może dla głodomorów  coś ekstra mięsnego?

koryta mięsneTu z pomocą przychodzą restauracje oferujące pomocny catering. Zawsze łatwiej i bezpieczniej – zwłaszcza jak nasz talent kulinarny nie jest wybitny – dopomóc sobie profesjonalnymi potrawami z rąk zawodowego kucharza. Zróbmy coś własnego, od siebie, a dodatkowo pyszności typowo restauracyjne będą stanowić tego dopełnienie. Satysfakcja gości wówczas gwarantowana. Dla mnie osobiście najtrudniej przyrządzić różne sztuki mięsa, więc na to bym postawiła w ów cateringu. Przetestowanym rozwiązaniem są koryta mięsne, które w zależności od liczebności imprezy można odpowiednio dostosować wielkością. To bardzo praktyczne. Co znajduje się w ów korycie standardowo? Schab, karczek, pałki kurczaka, faszerowany boczek, rolady nadziewane etc., czasem nawet na życzenie klienta bigos czy kapusta kiszona i inne dodatki. Jeśli planujesz na uroczystości obecność dzieci to zapytaj o koryta mięsne bardziej w rodzinnym stylu, aby i nasze małe pociechy znalazły coś dla siebie: może nugettsy czy delikatny kotlet z piersi kurczaka w panierce. Tego typu rozwiązanie sprawdzi się również na integracyjnych wyjazdach pracowniczych czy różnego typu wycieczkach. Jest to sycące menu, więc nie trzeba się martwić, że ktoś pozostanie głodny. W dzisiejszych czasach nie zapomnijmy też, że coraz więcej osób ideologicznie czy zdrowotnie nie jedzących mięsnych potraw. Nie można tego bagatelizować, bo byłoby to organizacyjne faux pas. Obok typowo mięsnego koryta zamówimy więc też coś dla wegetarian i wegan. A z tym – wbrew pozorom – nie powinno być problemowo. Coraz więcej pysznych restauracji typowo wege i to właśnie tam zamówimy dodatkowy catering.

Planowanie, zamawianie, organizowanie i kontrola przebiegu to nie jest prosta sprawa do realizacji. Abt wszystko dopięte było na ostatni guzik potrzeba przemyślenia wszystkiego, najlepiej spisania na kartce w formie tzw.  check list. Nic wtedy nie umknie naszej uwadze. Zrealizowane zadania odfajkowujemy na liście. Menu zawsze ustalajmy biorąc pod uwagę przekrój wiekowy gości, ich preferencje i rodzaj spotkania.