Jak wybrać kokilki do zapiekania?

Jak wybrać kokilki do zapiekania?

 

We współczesnej kuchni znaleźć można nie tylko podstawowe wyposażenie, m.in. blachy do pieczenia czy małe AGD, ale też całe mnóstwo różnego rodzaju dodatków, które nie tylko ułatwiają proces gotowania, ale i go urozmaicają. Godne uwagi w tym zakresie są zwłaszcza kokilki do zapiekania, bo choć niewiele, okazują się być bardzo przydatne.

Do czego wykorzystać kokilki do zapiekania?

ceramiczne kokilki do zapiekaniaSą niewielkich rozmiarów, okrągłe, najczęściej karbowane po bokach i białe. Tak w dużym skrócie można scharakteryzować kokilki do zapiekania. Znaleźć je można już niemal w każdej kuchni, zwłaszcza u osób, które bardzo lubią piec. Ceramiczne kokilki do zapiekania nadają się do tego idealnie. Można w nich przygotować nie tylko niewielkich rozmiarów ciasto. Przydadzą się również, gdy najdzie nas ochota na szybki deser. Wystarczy włożyć do nich ulubione owoce, np. śliwki czy jabłka, zrobić z masła i cukru kruszonkę, posypać cynamonem lub wanilią i zapiec. Brzmi prosto? Bo takie właśnie jest. Warto więc mieć w domu co najmniej cztery kokilki do zapiekania, by móc przyrządzić deser dla całej rodziny oraz niespodziewanych gości. Ale tego rodzaju naczynia docenią też osoby, które zamiast słodyczy bardziej cenią wytrawne dania. W ceramicznych kokilkach do zapiekania można przygotować szybkie dane z warzyw i mięsa z dodatkiem kaszy lub ryżu. W takie sposób powstaną mini zapiekanki, które można zaserwować na obiad lub kolację. Kokilki do zapiekania, przez to że bardzo dobrze się prezentują na stole, mogą również pełnić funkcję półmisków. Można do nich wlać domowy sos, musztardę lub ketchup. Nadadzą się również do przechowywania drażetek lub precelków. A na co należy zwrócić uwagę, by kokilki do zapiekania służyły nam jak najdłużej? Najważniejsze wydaje się być tworzywo, z którego naczynie jest wykonane. W tym przypadku sprawdzi się ceramika, która jest odporna na działanie wysokich temperatur. Dla wygodniejszego użytkowania dobrze jest się upewnić, że wybrane kokilki można używać w kuchence mikrofalowej oraz myć w zmywarce. Naczynie powinno być odpowiednio grube, by długo utrzymywało ciepło potraw. Jego najczęściej oferowana przez producentów pojemność to 260 ml, choć można znaleźć naczynia zarówno mniejsze, jak i odpowiednio większe. W większości przypadków sprzedawane są w zestawie, na który składają się dwa kokilki, choć można je kupić również pojedynczo.

Szybka przekąska? Mała porcja obiadu do odgrzania, a może po prostu efektowny półmisek. Wszystkie te funkcje spełni jedno naczynie, kokilki do zapiekania. To rozwiązanie uniwersalne i ekonomiczne, co jednak istotne – pozwala przygotować wiele różnych potraw, które przypadną do gustu każdemu.

 

Close Menu