Oczyszczanie żywności ozonem

Oczyszczanie żywności ozonem

  • Post author:
  • Post category:Sprzęt

W obecnych czasach bardzo często stosuje się metody związane z przyspieszonym wzrostem owoców, warzyw, a także zwierząt. W związku z tym niektóre pokarmy mogą być dalej oblepione związkami chemicznymi, a także innymi brudami, które bardzo ciężko są zmywane z powierzchni owoców czy warzyw, a niekiedy i z kuchennych narzędzi czy talerzy. Dlatego w ostatnim czasie polecane jest ozonowanie żywności oraz przedmiotów, które w bezpieczny sposób je sterylizuje oraz sprawia, że mamy mniejsze ryzyko absorbowania szkodliwych substancji w ciele.

Interesujący zabieg ozonowania żywności

ozonowanie owocówJeżeli zastanawiamy się w jaki sposób możemy skutecznie oczyścić żywność poddaną zabiegom chemicznym sprzyjającym szybszy wzrost to odpowiedzią jest ozonowanie owoców, warzyw, a także innych pokarmów oraz przedmiotów użytkowych jak talerze czy sztućce. Na czym polega ten proces? To przede wszystkim oczyszczanie tlenem aktywnym. Obecnie wysterylizować można praktycznie wszystko, nie tylko żywność. Ozon jest naturalnym i skutecznym sterylizatorem, który doskonale rozpuszcza się w wodzie, dotleniając ją i jednocześnie usuwając z niej zanieczyszczenia, dzięki czemu radzi sobie doskonale z różnymi elementami. Ozon ma działanie bakteriobójcze oraz wirusobójcze. Redukuje przy tym bakterie trzykrotnie szybciej niż chlor, który ma dodatkowo nieciekawy zapach. W efekcie ostatecznym ozon zostaje przekształcony w tlen. Metoda ta ma wiele zalet, które przede wszystkim opierają się na usuwaniu fosforanów, pestycydów, konserwantów, a także innych zanieczyszczeń oraz chemii, której używa się przy wzroście żywności. Warto też wspomnieć, że odświeża produkty, jak również je oczyszcza, dzięki czemu przedłużona zostaje ich zdatność do spożycia. Jeśli zastanawiamy się jakie produkty możemy ozonować to niemal każdy. Bez względu na to czy są to delikatne owoce i warzywa, mięsa, ryż, kasza czy suche warzywa strączkowe. Dodatkowo coraz częściej możemy wyposażyć się w ozonator do własnego domu, który jest bardzo prosty w obsłudze.

Szukając skutecznej i nieszkodliwej metody sterylizowania żywności oraz asortymentu kuchennego warto zwrócić uwagę na ozonowanie. To metoda, przy której wykorzystuje się aktywny tlen. Po zastosowaniu tego zabiegu ozon zamienia się w tlen. Doskonale oczyszcza nasze pokarmy z zanieczyszczeń, wirusów, a także chemii używanej do wzrostu roślin. Warto też zaznaczyć, iż dzięki tej metodzie żywność dużo dłużej utrzymuje świeżość i jest dzięki temu smaczniejsza. To bardzo polecany sposób dla każdego.