Proces utylizacji wszystkich odpadów spożywczych

Proces utylizacji wszystkich odpadów spożywczych

 

Czy zastanawiałeś się kiedyś, co dzieje się z jedzeniem, którego nie dokończysz będąc w restauracji? Może ono zostać wyrzucone, a może stać się pożywieniem dla innych osób. Takie rozwiązania są dobre we współczesnym świecie, ponieważ pomagają zlikwidować głód, a także pomóc innym działalnościom. Na pewno jest to ciekawe i warto o tym pomyśleć. Utylizacja tego typu odpadów to proces, na który składa się wiele elementów, a każdy  nich jest równie ważny i istotny.

Jak utylizować odpady spożywcze?

utylizacja odpadów spożywczychPierwszy etap to ten, w którym restauracja dowiaduje się, że dana rzecz nie zostanie spożyta. Tutaj zaczyna się cała dokładna utylizacja odpadów spożywczych. Nie trafiają one do kosza na śmieci. Są pakowane do worków i czekają na przyjazd firmy, która zawodowo utylizuje odpady spożywcze. Są one pakowane do samochodu dostawczego, ponieważ takie przedsiębiorstwa obsługują kilka restauracji codziennie. Odpady z całego miasta trafiają do sortowni, w której są dzielone na poszczególne grupy. Pierwszą grupą są rzeczy, które są zdatne do spożycia. Zostaną one przetworzone na pożywienie i trafią na półki sklepowe. Drugą grupą są resztki pożywienia, które nie będą już spożywane. Zostaną zutylizowane, czyli odprowadzone do zbiornika, w którym przyśpieszy się ich rozkład. Trzecim typem są owoce warzywa i rośliny. Z racji na ich krótki termin przydatności zostaną zebrane w zbiorniku, gdzie zamienią się w kompost, bardzo potrzebny w uprawie roślin. Jeśli chodzi o napoje, postępuje się z nimi różnie. Nieotwarte napoje, których termin ważności jeszcze się nie skończył trafią do osób potrzebujących (za wyjątkiem alkoholu). Napoje, które nie będą spożywane zostaną wlane do zbiorników, w których dojdzie do ich oczyszczenia. Wszystkie ekstrakt smakowe zostaną wypłukane, a woda będzie przefiltrowana i znajdziemy ją w kranach. Cały proces nie może trwać dłużej niż jeden dzień, ponieważ jest to praca z pożywieniem, które ma swoją datę ważności.

Takie postępowanie z pożywieniem jest niesamowicie ważne. Praca tych ludzi jest potrzebna światu o wiele bardziej, niż niejeden ruch ekologiczny. Dlaczego? Oni w praktyce dbają o to, by nie marnować pożywienia oraz przetwarzać resztki na rzeczy, które znajdą swoje zastosowanie. Dzięki temu wspierają naszą planetę, a także nas samych. Setki tysięcy ludzi potrzebujących otrzymuje pożywienie, które jest zdatne do spożycia. W ten sposób Polska oszczędza pieniądze, które trafiają do funduszy socjalnych. Jest to praca potrzebna dla ekologii oraz nas samych, czyli ludzi.