Rola worków w pakowaniu próżniowym

Rola worków w pakowaniu próżniowym

 

Powietrze powoduje odparowanie wilgoci. Jednym z powodów, dla których pakujemy lub owijamy żywność, jest zapobieganie wysychaniu. Ilu z nas dociera do kilku kawałków chleba, aby znaleźć bardziej miękkie plastry? Pakowanie próżniowe jest znacznie lepszym sposobem pakowania żywności, ponieważ usunięcie powietrza utrzymuje wilgotność żywności.

Praktyczne zalety worków do pakowania próżniowego

worek do pakowania próżniowegoZ biegiem lat pakowanie próżniowe rozwijało się i nie jest już tylko sposobem na przedłużenie okresu trwałości i poprawę kontroli porcji. Dziś jest to innowacyjna technika gotowania. Gotowanie sous vide obejmuje zamykanie składników w torebce pod próżnią. Są one następnie gotowane w ściśle określonej temperaturze, aby osiągnąć pożądany rezultat. Ten delikatny styl gotowania okazał się popularną metodą dla coraz większej liczby wiodących szefów kuchni. Pakowanie próżniowe odnosi się do techniki usuwania powietrza z paczki przed uszczelnieniem i poprzedza użycie gazów jako środka do przechowywania żywności. Jego głównym celem jest usunięcie tlenu poprzez przyciągnięcie materiału opakowaniowego do bezpośredniego kontaktu z produktem. Działa szczególnie dobrze w przypadku mrożonego drobiu, takiego jak indyki, gdzie wykluczenie powietrza pomaga zmniejszyć zajmowaną powierzchnię w zamrażarce, a także w przypadku tłustych ryb, takich jak łosoś. Dostępne są ręczne i półautomatyczne maszyny do pakowania próżniowego w komorach, oferujące stosunkowo niską cenę (w porównaniu z pakowaniem gazowym MAP), dla małych i średnich firm, takich jak gospodarstwa sprzedające własne świeże mięso i boczek. Istotną zaletą pakowania próżniowego jest to, że objętość opakowania jest praktycznie taka sama jak objętość produktu, bez „pustej” przestrzeni wewnątrz opakowania. Efekt taki zapewnia worek do pakowania próżniowego. Oznacza to jednak również, że produkty takie jak mięso są nierównej wielkości, co utrudnia ich prezentację. Produkty suche, takie jak makaron (pod warunkiem, że produkt jest w stanie wytrzymać bez rozpadu siłę materiału opakowaniowego ciągniętego wokół niego), dobrze nadają się do pakowania próżniowego. Produkty takie jak kawa mielona i suszone drożdże mogą być pakowane w zwykłe opakowania w kształcie cegły, co minimalizuje koszty przechowywania i dystrybucji.

Umiarkowane pakowanie próżniowe (MVP) jest odmianą tradycyjnego pakowania próżniowego, stosowanego do oddychania produktami, takimi jak przygotowane owoce i warzywa. Produkt jest pakowany w sztywny hermetyczny pojemnik lub woreczek i jest otoczony normalnym powietrzem, ale pod zmniejszonym ciśnieniem (około jednej trzeciej normalnego ciśnienia atmosferycznego). Spowalnia to reakcje chemiczne w produkcie i rozwój organizmów takich jak bakterie.