Składy żywności bezglutenowej

Składy żywności bezglutenowej

  • Post author:
  • Post category:Kuchnia

Dostępność żywności bezglutenowej i takiej która nie zawiera nawet śladowych ilości tego białka jest obecnie z roku na rok coraz większa. Zawdzięczamy to modzie na eliminację takich produktów. Dla osób chorych na celiakię, nietolerancję lub mających alergie pokarmowe na gluten jes to dobra wiadomośc. Taką żywność możemy już kupić w niemalże każdym sklepie spożywczym lub internetowym. 

Oznaczenia sprawdzonej żywności bezglutenowej

sprawdzona żywność bezglutenowaObecnie, każdy większych supermarket a nawet dyskont ma w swojej ofercie produkty pozbawione glutenu. Takie produkty zazwyczaj znajdziemy na półkach ze zdrową żywnością. Warto szukać takich, które mają (zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej) międzynarodowy znak przekreślonego kłosa. Wybierając taki produkt mamy pewność, że kupujemy bezpieczną dla nas żywność. Warto również dokładnie czytać składy produktów i upewnić się, że nie zawierają one nawet śladowej ilości tego białka. Pamiętajmy, że dla osób chorych na celiakię nawet taka śladowa ilość może być niebezpieczna. Dlaczego więc na niektórych produktach takich jak wędliny i przetwory mięsne, produkty nabiałowe czy słodycze możemy znaleźć adnotację, że mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Otóż, wynika to z czystości produkcji. Chodzi o to, że niektóre produkty są wytwarzane lub pakowane na tych samych liniach produkcyjnych lub liniach znajdujących się w tej samej hali produkcyjnej co linie produkujące żywność glutenową. Może wówczas w takim przypadku dojść do śladowego zanieczyszczenia takiego produktu.  Tak więc pamiętajmy, że sprawdzona żywność bezglutenowa będzie zawierała specjalne oznaczenie w postaci graficznej (przekreślony kłos), napis, że produkt jest bezglutenowy oraz informację o tym, że może lub nie zawierać śladowe ilości glutenu. Oprócz zwrócenia uwagi na te oznaczenia warto również dokładnie przeczytać skład takich produktów. Często produkty bezglutenowe nafaszerowane są chemią i niepotrzebnymi dodatkami do żywności. Wynika to z tego, że pozbawiając produkt glutenu pozbawiamy produkt swojego rodzaju kleistości, którą musimy wytworzyć w jakiś inny sposób. Starajmy się wystrzegać takiej żywności.

Żywność bezglutenowa taka jak pieczywo, ciasta, ciasta, słodycze oraz inne możemy kupić w wielu supermarketach, dyskontach, oraz sklepach online. Warto zwracać uwagę na międzynarodowe oznaczenia np. w postaci znaczka przekreślonego kłosa. Kupując taki produkt mamy pewność, że jest on dla nas bezpieczny. Kupujmy produkty pozbawione niepotrzebnych dodatków do żywności.