Wędzenie drewnem olchowym

Wędzenie drewnem olchowym

 

Jedną z najbardziej naturalnych metod konserwowania żywności jest jej wędzenie. Konserwowanie żywności ma na celu zabezpieczyć żywność przed procesem jej psucia i rozwojem bakterii w jej wnętrzu. Z tego też powodu człowiek od wielu lat uczył się chronić żywność przed zepsuciem. Jedną z takich metod jest właśnie wędzenie. Odbywa się ono w średniej lub niskiej temperaturze, w dymie, który uzyskujemy z palenia drewna. Ważne jest stwierdzenie, że dym musi pochodzić z drewna.

Jakie drewno powinniśmy wybrać do wędzenia?

olchowe zrębki wędzarniczeCo ważne nie może być to drewno iglaste, gdyż podobnie jak przy paleniu węgla w dymie uzyskiwanym ze spalania tego produktu znajdować się będą bardzo szkodliwe substancje dla naszego zdrowia. Z tego też powodu powinniśmy używać drewna pochodzącego wyłącznie z drzew liściastych. Dobór odpowiedniego rodzaju drzewa do wędzonego produktu może w ciekawy sposób wpłynąć na jego smak. Z tego też powodu warto zastanowić się chwilę nad jego wyborem. W sklepach możemy kupić gotowe drewno do wędzenia. Jest ono przygotowane w formie zrębków. Zrębki do wędzenia to małe kawałki, które bez dalszego rozdrabniania możemy używać do wędzenia. Zrębki wędzarnicze nadadzą się idealnie do wędzenia delikatnego mięsa takiego jak drób. Nadadzą mu one delikatny lekko orzechowy aromat. Z kolei do wędzenia mięsa wieprzowego i wyrobów z niego uzyskiwanych ciekawe może być wędzenie przy użyciu drewna pochodzącego z wiśni, czy drzewo czereśniowe. Z kolei dobrym pomysłem na wędzenie ryb jest dodanie drewna jabłoni, czy gruszy. Można także użyć drewna lipowego. Dzięki temu delikatny smak ryby nie zostanie zabity przez aromat dymu. Oprócz drewna do wędzenia możemy dodać także owoce jałowca. Jałowiec nadaje specyficznego ziołowego posmaku wędzonym produktom. W związku z tym konieczne jest jego dodanie do produktów wieprzowych. Warto tutaj zauważyć, że drewno do wędzenia powinno być bezwzględnie suche. Mokre drewno nie będzie nadawało wędzonym daniom specyficznego aromatu.

Drewno wędzarnicze możemy w ostatnich czasach kupić w supermarketach. Kupujemy je albo w niedużych wiązkach, albo w opakowaniach o większej pojemności. Wszystko zależy od tego jak dużo produktów do wędzenia posiadamy. Drewno wędzarnicze jest wbrew pozorom bardzo wydajne. Do wędzenia na ogół używa się drewna miękkiego, takiego jak drewno pochodzące z drzew owocowych. Z tego też powodu, jeżeli rozpalamy ogień pod kątem wędzenia musimy zadbać o to, aby nie był on zbyt intensywny. W przeciwny wypadku może to się skończyć jego szybkim zużyciem.

Zajrzyj na: kociolek-smakow.pl