Zdrowe ostre przyprawy

Zdrowe ostre przyprawy

  • Post author:
  • Post category:Kuchnia

Coraz większa część ludności decyduje się na zdrowe odżywianie. Wybiera wtedy świeże, naturalne produkty, które mają dobry wpływ na nasz organizm. Okazuję się, że również wybór odpowiednich przypraw, których używamy do dań ma wielkie znaczenie. Niektóre pomagają na lepszy metabolizm, inne na samopoczucie. Dużo z nas wybiera je też bo są dobre i pasują do wielu dań. Ostatnio coraz większym zainteresowaniem cieszą się również ostre przyprawy.

Różne odmiany curry

zielona i czerwona pasta curryJednymi z coraz częściej wybieranych dodatków do dań są przyprawy orientalne takie jak na przykład curry. Istnieją trzy główne rodzaje tej przyprawy jest to curry, żółte – klasyczne dostępne głównie w proszku oraz zielona i czerwona pasta curry, które należą do rodziny ostrych przypraw. Zielone curry to najostrzejsza odmiana tej azjatyckiej pasty. Jej głównym składnikiem jest zielona papryczka chilli. To jej zawdzięcza swoją ostrość. Natomiast głównym składnikiem, któremu zawdzięcza swoją ostrość czerwone curry jest czerwona papryczka chilli. Tak więc to czerwona pasta curry jest łagodniejsza jeśli, ktoś lubi ostre ale nie aż tak bardzo. Obie pasty mają w swoim składzie oprócz papryczek mieszankę różnych przypraw takich jak na przykład imbir, kolendra, pieprz, sól czy trawa cytrynowa dzięki, którym mają tak aromatyczny i wyjątkowy smak. Idealnie pasują do wielu dań. Jest to produkt łatwo dostępny w sklepach oraz w internecie. Tak więc jeśli są w śród nas wielbiciele ostrych przypraw nie ma nic trudnego w znalezieniu takiej pasty wystarczy znaleść odpowiedni dział w sklepie lub sklep internetowy, który ma w swojej ofercie przyprawy orientalne. Ja osobiście uwielbiam ostre dania i myślę, że curry zielone jak i czerwone mogłoby na stałe zagościć w mojej kuchni. Jeśli natomiast nie lubimy chodzić po sklepach lub chcemy mieć w stu procentach naturalny i oryginalny produkt w domu bardzo łatwo przygotować taką pastę samemu w domu. Wystarczy zgromadzić odpowiednie składniki w zależności od tego jaki rodzaj pasty chcemy uzyskać i z pomocą blendera połączyć je w całość. Także nie ma w tym nic trudnego.

Sama bardzo często stosuję obie pasty w swoim domu, ponieważ ja oraz moja rodzina bardzo uwielbiamy ostre dania. Często również korzystam z różnych azjatyckich przepisów i nie wyobrażam sobie żeby mogło zabraknąć u mnie w domu ostrej pasty curry. Także mogę polecić ją każdemu kto uwielbia ostre smaki w kuchni. Myślę, że zdecydowana większość będzie zachwycona smakiem i aromatem dań przy użyciu tych wyjątkowych przypraw.